thema 2013

Macht en Pracht in de achttiende eeuw!

Schiedam pakt dit jaar met het thema ‘Macht en Pracht’ groots uit tijdens de Open Monumentendagen. Op zaterdag 14 en zondag 15 september is in de historische binnenstad veel te zien en te doen. Bezoekers hebben dit jaar onder andere de unieke kans binnen te kijken in het pand van de firma Herman Jansen aan de Zijlstraat, een prachtig woonhuis met interieurs ontworpen door Giovanni Giudici. Van deze achttiende-eeuwse toparchitect zijn diverse gebouwen in de stad te bewonderen.

Programma
Ook dit jaar heeft het comité Open Monumentendagen, samen met diverse partijen in Schiedam, een gevarieerd programma in elkaar gezet. Centraal daarbij staat de achttiende-eeuwse bloei van de stad. Deze bloei werd mogelijk gemaakt door de jeneverindustrie en leidde, naast de bouw van de hoogste stellingmolens ter wereld en talloze branderijen, ook tot fraaie publieke bouwwerken, zoals het Sint Jacobsgasthuis (nu Stedelijk Museum Schiedam), de Korenbeurs en het Proveniershuis, en monumentale woonhuizen.

Het weekeinde van 14 en 15 september kent een vol programma.Dit programma start al op de vrijdagavond, met een lezing over alle aspecten van het historisch dameskostuum. Aansluitend kunt u in de zaal van Wennekercinema genieten van een film: vanzelfsprekend een historisch kostuumdrama.

Kostuums komen ook voorbij op de zaterdag. De Jane Austen Society Nederland geeft die dag dansdemonstraties in een monumentale setting. Wie de verfilmingen van de boeken van Jane Austen kent, is zeker bekend met de bijzondere balscènes. Nu kunt u deze dansen, met ‘exotische’ namen als ‘Mr. Beveridge’s Maggot’ en ‘The Comical Fellow’ live zien. Zondag krijgt u dan verder uitleg over dergelijke dansen en danscultuur in de lezing van danshistorica Isabella Lanz in de Sint Joris Doele. Op zaterdag treedt verder re-enactmentgroep het Salet op in het oude Stadhuis waar bezoekers een heuse achttiende-eeuwse bruiloft kunnen aanschouwen.

Achttiende-eeuwse regentenkamers openen hun deuren en Schiedamse regenten kijken u aan vanaf schilderijen in de tentoonstelling ‘De Traditie van het Schenken’ in de Grote Kerk.

Ook muzikaal komt u tijdens het weekend aan uw trekken. Voor orgelliefhebbers wordt op zaterdag een speciale orgelwandeling langs bijzondere monumentale kerkorgels in de stad georganiseerd. Onder begeleiding van organist Arjen Leistra bezoekt en hoort u maar liefst zes orgels. Verder kunt u genieten van opera op diverse (buiten)locaties in de stad. Op de zaterdag zijn er twee voorstellingen van de opera over de machtige Russische tsaar Peter de Grote (de tsaar die niet van opera hield) in het oude stadhuis en ’s avonds kunt u highlights beluisteren uit de opera Don Giovanni van W.A. Mozart. Zondag treden overal in de stad operakoren op.

Dit jaar heeft Open Monumentendagen ook een maritiem tintje: in de Florijnhaven liggen historische schepen aangemeerd. Bovendien kan met een speciale Fluisterboot worden gevaren langs de haltes Florijnhaven, Zakkendragershuis, Bonte Koe en Sodafabriek. Een deskundige gids vertelt u meer over onze prachtige stad en monumenten. Vanaf het water heeft u een bijzonder perspectief op onze stad.

Wandelend door de stad treft u aangename terrasjes, opengestelde ateliers en galeries waar u kunst kunt kijken én kopen (in het kader van Open Ateliers) en de ‘verborgen stegen’ in de stad inspireerden diverse kunstenaars tot de creatie van bijzondere installaties.

Het volledige programma vindt u op deze website evenals een overzicht van deelnemende monumenten. Deze informatie is ook beschikbaar in druk, in speciaal voor de dagen uitgegeven programmakaarten. Deze zijn in de weken voor Open Monumentendagen onder andere verkrijgbaar bij de VVV, bibliotheek en stadskantoor. Tijdens het weekeinde kunt u terecht bij de informatiestand op de Grote Markt. Daar kunt u dan ook het speciale open monumentendagenboekje Macht en pracht verkrijgen.

Door ons te volgen op twitter, kunt in de maand augustus en september op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken rond Open Monumentendagen Schiedam. U kunt ons vinden op @OMD_Schiedam

Tot ziens in Schiedam, in 2012 gekozen tot dé erfgoedgemeente van Nederland door de jury van de BNG Erfgoedprijs.

Enkele reacties van bezoekers vorig jaar:

“Wij hebben afgelopen zaterdag een fantastische Open Monumentendag in Schiedam beleefd. Prachtige panden en enthousiaste toelichters. Het hele evenement was uitstekend georganiseerd.”

“Wij gaan ieder jaar naar een andere plaats in Nederland en Schiedam is een erg mooie parel aan dat snoer. Wij zullen Schiedam aanbevelen bij iedereen die de Open Monumentendag graag mee beleeft.”